Gevaren zonwering

Er zijn een aantal gevaren die een zonwering met zich mee kan brengen. Wanneer zonwering een handmatige bediening heeft wordt deze geleverd met een koord, ketting of kogeltjesketting. Kinderen zouden hierin verstrikt kunnen raken. Daarnaast moet het materiaal dat gebruikt wordt door fabrikanten van zonwering aan strenge eisen voldoen. Zo mag zonwering natuurlijk niet ineens naar beneden komen wanneer men deze bedient. De installatie moet ook goed zijn. Daarom wordt algemeen geadviseerd om zonwering door een professioneel installatiebedrijf te laten plaatsen. U wilt immers niet dat de zonwering ineens naar beneden kan vallen, al helemaal niet als deze ook nog eens boven een openbare weg hangt zoals een voetpad of fietspad. Zo weet u zeker dat de installatie goed gebeurd en kunt beroep doen op de garantieregeling.

Koorden, kettingen, kogeltjeskettingen
Deze moeten stevig zijn en niet zo maar los kunnen laten. Het ontwerp moet veilig zijn, zodat er geen kans is op verwurging of inwendige verstikking. Een gevaarlijke lus is dus verboden en indien er wel een lus aanwezig is dan moet er een passend beveiligingssysteem aanwezig zijn.

Handleiding
Bij iedere zonwering moet een duidelijke handleiding geleverd worden. Hierin dient te staan hoe er met de zonwering dient omgegaan te worden en wat voor onderhoud nodig is. Op deze manier blijft de zonwering in de juiste conditie. Dit voorkomt dat de armen van bijvoorbeeld uitvalschermen, kniparmschermen of markiezen verwaarloosd worden en daardoor alsnog gevaarlijke situaties bij het gebruik ervan kunnen ontstaan.

Montage
Indien de montage zelf wordt gedaan is het van belang dat dit volgens de handleiding gedaan wordt. Toch is het raadzaam een professionele monteur de plaatsing van zonwering te laten doen. Dit is zeker van belang bij installaties van uitvalschermen, knikarmschermen, markiezen, shutters en rolluiken. Dit zijn ingewikkelde systemen die op de juiste manier gemonteerd dienen te worden, omdat er anders gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Zie ook de volgende pagina’s:
Zonwering
Zonwering voordelen
Zonwering nadelen
Zonwering merken
Zonwering tips
Zonwering opbrengst
Zonwering werking
Zonwering soorten
Zonwering prijzen
Zonwering kosten
Zonwering offertes