Type zonwering

Types zonwering, welke zijn er allemaal? De populairste type zonwering zijn screens, uitvalschermen, knikarmschermen, markiezen, shutters en rolluiken. Indien u geen kunstmatige zonwering wilt, dan kunt u eventueel kiezen voor vegetatie. Door het plaatsen van bomen voor de ramen heeft u ieder jaar een seizoensgebonden zonwering. De kosten per soort zonwering verschillen en zullen er ook installatiekosten in rekening gebracht worden. Elk type heeft zo specifieke eigenschappen en bepaalt de smaak vaak welk product er gekocht gaat worden.

Screens
Screens zijn een vlak hangende zonwering. In een gesloten kast zit een rol met een doek. Dit doek kan bewegen van boven naar beneden. Aan de onderzijde kan een onderlijst gevonden worden. Er zijn nu ook screens met een halve rits. Deze zijn bekend onder de namen Bloccatoscreens, Ritsscreens of Zipscreens. Deze zijn bestand tegen grote windvlagen en gaan niet klapperen.

Uitvalschermen
Uitvalschermen worden ook wel vensterzonwering genoemd. Deze bestaan uit een kap, doekbuis en (acryl) doek. Het scherm kan met behulp van twee armen tot 90 graden zakken. Meestal wordt een uitvalscherm gekocht met handbediening, al is de elektrische bediening wel sterk in opkomst.

Knikarmschermen
Knikarmschermen worden ook wel terraszonwering genoemd. Om een rol zit een doek gewikkeld. Vroegen zaten deze vaak in een kap, nu zitten deze vrijwel altijd in een cassette. Meestal wordt een knikarmscherm gekocht met ingebouwde buismotor. Deze wordt bediend met een driepunts-schakelaar of draadloze ontvanger en handzender (afstandsbediening).

Markiezen
Markiezen zijn vijf u-vormige ramen die met elkaar zijn bevestigd door middel van scharnieren. De ramen kunnen gemaakt zijn van hout of aluminium. Het raamwerk is met een doek omspannen. De markiezen worden aan de gevel bevestigd. De bediening gaat met een koord of lier. Indien elektrisch dan met een buismotor.

Shutters
Met shutters kan in huis een unieke sfeer gecreƫerd worden. Het is een erg mooi type zonwering die de zon uitstekend buiten houdt en ook veel beschutting geeft. Daarom kunnen shutters ook prima in een badkamer toegepast worden. Het beste materiaal voor shutters is teak. Dit is heel duurzaam en is van uitstekende kwaliteit.

Rolluiken
Rolluiken kunnen ramen en deuren geheel afsluiten. Ze kunnen dienen als zonwering en/of om inbraken te voorkomen. Een rolluik kan met de hand, zwengelmechaniek of veeras worden bediend. Net als bij de andere zonweringen kan er gekozen worden voor een gemotoriseerd systeem (kettingmotor, opsteekmotor of buismotor).